- Centrale bankiers in de eurozone hebben duidelijke hints gegeven dat de beleidsrente in juni wordt verlaagd.
- Vrijdag bleek wel dat de inflatie in de eurozone in mei weer licht is gestegen.
- Dat kan een rem vormen wat betreft het tempo voor toekomstige renteverlagingen.
- Lees ook: Nederlandse Inflatie daalt niet verder in mei en blijft relatief hoog op 2,7%
De inflatie in de eurozone is in mei opgelopen tot 2,6 procent. Eurostat, het Europese statistiekbureau, maakte dit bekend in een voorlopige raming.
In april bedroeg de inflatie nog 2,4 procent. Economen hadden verwacht dat het dagelijks leven in het eurogebied deze maand 2,5 procent duurder zou zijn.
Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,2 procent. De kerninflatie, waarin de sterk schommelende prijzen voor energie, voeding, alcohol en tabak niet worden meegenomen, nam toe tot 2,9 procent. In april bedroeg de kerninflatie nog 2,7 procent.
Hogere energieprijzen stuwen inflatie
De prijzen voor levensmiddelen, alcohol en tabak stegen in mei iets minder sterk dan in april. Tegelijkertijd namen de energieprijzen juist weer toe, na een daling de maand ervoor. De prijsstijging van diensten viel hoger uit dan in april.
In Duitsland, Frankrijk en Spanje liep de inflatie deze maand op. In Italië was sprake van een lichte afname. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam eerder op de dag al met voorlopige cijfers over de Nederlandse inflatie.
In Nederland werd het dagelijks leven volgens de Europese rekenmethode in mei 2,7 procent duurder, waarmee de inflatie iets boven het gemiddelde in de eurozone ligt. In april bedroeg de Nederlandse inflatie 2,6 procent volgens de Europese rekenmethode.
Europese Centrale Bank wil rente verlagen
Steeds meer bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB) staan positief tegenover renteverlagingen. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank voegde zich begin deze week bij dat rijtje. In een speech in Londen zei hij dat binnenkort “de voet geleidelijk van de rem” kan in de strijd tegen hoge inflatie.
“We hebben er steeds meer vertrouwen in dat de inflatie op tijd terugkeert richting de doelstelling”, zei hij op een conferentie. “Als gevolg daarvan kan het snel gepast zijn om het huidige restrictieve monetaire beleid te versoepelen en onze voet geleidelijk van de rem te halen.”
De president van De Nederlandsche Bank benadrukt dat de “precieze timing, snelheid en schaal” afhangt van nieuwe gegevens over de inflatie.
De marktverwachting is dat de ECB de leenkosten voor banken bij de rentevergadering van begin juni verlaagt. Afgelopen weekend zei de gouverneur van de centrale bank van Italië, Fabio Panetta, dat de omstandigheden goed zijn voor een renteverlaging.
De vraag is wel wat er daarna gebeurt. Hoewel de inflatie richting de doelstelling van 2 procent lijkt te bewegen, is er volgens de Duitse ECB-bestuurder Isabel Schnabel nog onzekerheid over de ontwikkeling van de loongroei en over de spanningen in het Midden-Oosten. Die zouden de inflatie weer kunnen aanjagen. "We moeten de gegevens heel zorgvuldig bekijken en ons niet vooraf vastleggen aan een bepaald rentepad", gaf Schnabel eerder deze maand aan.